Najgori font na svijetu

Prekaljeni grafički dizajneri reći će vam da je upotreba Comic Sans fonta grijeh i potpuna sramota. No ako ste tek zakoračili u svijet grafičkog dizajna možete se zapitati zašto dizajneri ismijavaju baš taj font. Čini se da u dizajnerskoj zajednici postoji jasan dogovor da se Comic Sans koristi samo kako bi se dokazalo da ga nitko ne koristi! S obzirom na toliko kontroverzi oko sirotog fonta, potrudila sam se saznati njegovo podrijetlo i zašto je njegova upotreba apsolutni "no, no!"

Povijest
Otac Comic Sansa je irsko-američki dizajner Vincent Connare. Negdje oko 1993. godine famozni Microsoft razvijao je projekt "Microsoft Bob" koji je pomagao korisnicima Windowsa na računalu. Popularni animirani pas Bob koristio je govorne mjehuriće koji su korisnike vodili kroz sustav, a inicijalni font koji je Bob koristio bio je Times New Roman. Međutim, naš Vincent, u to vrijeme zaposlenik Microsofta, smatrao je da taj ozbiljni serifni font nije najbolje rješenje za Boba te je složio nekoliko rukopisnih obrazaca kao koncept budućeg, po njemu, prikladnijeg fonta. Comic Sans naposlijetku nije instaliran u Microsoft Bob, ali jest u Windows Movie Maker te je na taj način postao dio operativnog sustava Windows, dostupan svim njegovim mnogobrojnim korisnicima.


Zašto ljudi mrze Comic Sans

Dostupnost Comic Sansa na velikoj većini računala u svijetu dovela je do toga da se upravo on počeo koristiti u svim mogućim prilikama - od rođendanskih čestitki i životopisa, do prijateljskih e-mail poruka i poslovnih dokumenata. Ako pomno pretražite internet, font ćete pronaći na najbizarnijim mjestima - od nadgrobnih ploča do webshopova. To nas dovodi do prvog razloga zbog kojeg mnogi mrze Comic Sans - njegova pretjerana upotreba! Ono što je započelo kao simpatičan i praktični rukopisni font za dječje pozivnice preraslo je u antipatični font koji se koristi za apsolutno sve potrebe. Prekomjerno korištenje Comic Sansa jedna je od najvećih pogrešaka, ali još gore od toga je i vizualna (ne)privlačnost fonta. Mnogima se font ne sviđa jer je djetinjast ili jednostavno čudan, dok tipografi tvrde da nije ni estetski ugodan jer nema konstantni razmak među slovima niti poravnanje, a u nekim je slučajevima prilično nečitljiv. Kad su ga na jednoj konferenciji pripitali što misli o svom fontu, Connare je uvjereno rekao da je Comic Sans "font koji strši", a svi ostali fontovi izgledaju kao "nešto tradicionalno, što možete naći u knjigama."

Zašto grafički dizajneri mrze Comic Sans
Ako zanemarite tehničke i tipografske razloge, grafički dizajneri će vam servirati još nekoliko praktičnih razloga zbog kojih je Comic Sans najomrženiji font na svijetu. Većina dizajnera sebe smatra jedinstvenim, a svaki njihov projekt je poseban. S obzirom na to da je Comic Sans toliko dostupan i "overused", font se ne smatra posebnim. Dizajneri često provode sate tražeći savršeni font koji će prenijeti njihovu emociju ili poruku. Budući da je Comic Sans toliko prepoznatljiv, u njemu nema ničeg zabavnog, tajnovitog ili efektnog što su odlike fonta koji prvi put vidite. Jednostavno rečeno, Comic Sans je prečest i (pre)prepoznatljiv.


Svaki dizajner ima svoj stil. Neki dizajneri vole moderan, minimalistički stil, dok drugi vole svijetle boje i naglašeni tekst. Bez obzira koji stil preferirate, Comic Sans se, u taj stil, najvjerojatnije neće uklopiti. Čak i ako tražite font za dječje rođendane, sigurno postoje tisuće jedinstvenih fontova koji će puno bolje izraziti vašu originalnost, a istovremeno pružiti čitljiv tekst. Prije upotrebe Comic Sansa u sljedećem projektu, prošvrljajte dostupne fontove i provjerite možete li pronaći alternativu.

Iva